Dövme(Tatoo) renkli boya maddelerinin derinin iç tabakalarına girerek burada geçici ya da kalıcı olarak yerleşmesidir. Simgesel bir vücut süsleme geleneği şeklinde hemen her toplumda yüzyıllardır var olmuştur. Makyaj, medikal, estetik aksesuar, geleneksel ya da siyasi simge amaçları ile hastanın isteğine bağlı yapılabildiği gibi kazalar ve ateşli silah yaralanmalarında kişinin isteğine bağlı olmadan da gelişebilmektedir. Kişinin isteği ile yada istek dışı yapılsa bile belli bir süre sonra bu kalıcı izden kurtulmak istenmektedir.

Dövme silmede geçmişten günümüze bir çok yöntemin kullanıldığını görmekteyiz, mekanik, kimyasal, verrahi ve lazer gibi. Geçmişte sarımsak, güvencin dışkısı, idrar, biber+limon, anne sütü, sirke gibi doğal ürünler, nitrik asit, karbon buzu, tannik asit, asitik kimyasallar kullanılmış. Bunlardan günümüze kadar gelen bir diğer yöntem tuz ile yapılan "salabrazyon" yöntemidir.

Salabrazyon yönteminde dövme alanı sterilizasyon solüsyonları ile silinir ve dövme alanına lokal anestezi uygulanır. Steril gazlı bezler soğuk su ile ıslatılarak tuza batılır. Tuzlu gazlı bez ile dövme derisi üzerine hızlı hareketler ile masajlar uygulanır.  Bu masaj ile dövme üzerindeki deride kızarma-eritem gelişmekte. Tuzlu gaz bez bir süre sona değiştirilerek tekrar hazırlanır masaja kırmızılık koyulaşana kadar devam edilir. Noktasal kanamalar olduğunda uygulamaya son verilir.

Sonra uygulama lanına steril gazlı bez konularak bandaj ile kapatılır. Sistemik antibiyotik başlanır ve bşrkaç günde bir pansuman değiştirilir. 2 haftda kabuklanma ve 3-6 haftada iyileşme olmakta.

Diğer dövme silme uygulamaları

Cerrahi yöntemler ile dövme ve derinin çıkarılması

Dövmenin boyutu uygun ise etkin bir yöntemdir ancak büyük bir dövmede o bölge çıkarıldıktan sonra başka bir yerden deri alıp yama yapılması gerekir. Bu ikinci bir işlemdir ve kesin iz kalmasına neden olmaktadır.

Derinin kimyasal yada dermabrazyon denilen tıraşlama yöntemi ile soyulması

Yüzeysel dövmelerde başarılı bir yöntemdir ancak derin dövmelerde iz kalma riski fazladır ve işlem sonrası zordur.

Kriyotedavi ile dövme silme

Dövme olan deri bölgesinin dondurularak dövmenin silinmesidir. Etkinliği düşük ve iz kalma riski yüksektir.

Dövmenin dövme ile düzetilmesi

İstenmeyen dövmenin yeni dövme yapılarak şekil yada renginin düzenlenmesidir. Titanium oxide gibi beyaz renkler ile dövmelerin kapatılması önerilmemektedir.

Dövmenin Lazer ile Silinmesi

Günümüzde en popüler ve etkinliği en yüksek yöntemdir. Kullanılan lazerler; Q-switched Lazerler(Ruby, Nd:Yag, Alexandrite gibi), C02 ve Erbium Lazerlerdir.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency