Saçın Büyüme Evreleri

Normalde saçlar günde 0.35 mm büyümektedir. Bu büyümesi sırasında farklı evrelerden geçmektedir. Buna saçın büyüme siklusu denilmektedir.  Saç follikülünün bu evrelerinin değişimi hormonlar, nöropeptidler ve ara mediatörlerin kontrolü altındadır. Saç follikülleri saçlı deride kendi içlerinde ayrı bir büyüme evresi izlerler. Bu evrelerin uzunluları yaşa, beslenme düzenine, hormonal faktörlere , mevsime,  psikolojik ve patolojik süreçlere göre değişmektedir. Bu evrelerini süreleri dermal papiladan salgılanan büyüme faktöflerine bağlıdır.  Insulin-like growth factor ve fibroblast growth faktör  7 en bilinenleridir. Saç folliküleri farklı evrelerde bulunmaktadır. örneğin 1 cm2 alanda saç folikülerine bakıldığında büyük kısmı anagen evrede diğer kısmının teleogen ve catogen evrede olduğu görülmektedir. Bu evrelenme kıl follikül kökünde dermal papillada biyolojik saat ile kontrol edilmektedir.

Kulak arkasında kıları anaen evresi saçlı deriye gore 6 kez daha kısadır.


Saç folliküllerinin büyüme evreleri;

  • Anagen evre; saçın aktif büyüme evresidir. En uzun evredir ve 3-6 yıl sürmektedir. Saçlı derideki kıların % 86 nından fazlası bu evrededir.(vücut bölgelerine göre kıl folliküllerinin anagen evre süreleri değişmektedir. Örneğin bacalarda 19-26 hafta, kollarda 6-12 hafta ve sakalda 4-14 hafta gibi)
  • Catagen evre; büymenin ve saç follikülünün kılın gerilemesi aslında bir geçiş evresidir. Kıl follikülünde hem yapısal hemde  kimyasal değişimler olmakta. Dermal papilla yukarı çekilmekte bulge seviyesine kadar gelmektedir. Normalde bulbın deride  derinliği 2-4 mm iken 0.25-0.5 mm derinliğe gerilemekte. Sonrada kıl kaybedilmektedir. Kılların catogen evreye girmesi travma, kimyasallar ve endojen hormonlar(Adrenocorticotropic hormon (ACTH) ve 17b-estradiol gibi) ile olabilmektedir.
  • Telogen evre; dinleme evresi saçlı deride kılların %10 azı bu evrededeir.(gövdede %40-50) Bu oran 100.000 follikül sayısında günde 50-100 saçın günlük dökülmesini açıklamaktadır. Telojen evreye kılların girdiğinde kıl yapımıda duraktadır. Son hücreler yukarı çekilen kıla tutunmaktadır. Melanogenesisisn durması telojen kılın pigmentiz kök yapısına neden olmaktadır. buna “Club” denilmektedir.  Saçlı deride telojen 30-90 gün % 13 saçlı deride oranıdır.
  • Exogen (teloptosis) evre; dökülme evreside denilmektedir. Telogen evreden follikül anagen evreye girerken saçların atıldığı evredir.
  • Kenogen evre; bazı saç follikülerinde telogen evre sonunda folllikülde yeni angen saç olmayabilir. Bu evreye kenogen evre denilmektedir.  Kenogen evre daha çok androgenetik alopeside görülmektedir.

 



sacin buyume evreleri


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency