Tinea Kruris (Kasık Mantarı)

Dermatofitlerin kasık, kasık arası ve makat bölgelerin de yaptıkları enfeksiyondur.

Nem sebebi ile yaz aylarında ve tropikal iklimlerde daha sık ortaya çıkar. Erkeklerde daha sık görülür, bunun sebepleri skrotumun-yumurtalık derisinin ve erkek iç çamaşırlarının yaptığı kapatıcı etkidir. Yine bu kişilerde genellikle dermatofitler için kaynak oluşturabilecek ayak mantarı da bulunur. Hastalık en sık olarak buradan bulaşmaktadır. Kaynak bölge ayak mantarı olabileceği gibi yumurtalık deriside olabilir. Yumurtalık derisinde genellikle klinik belirti olmamasına rağmen, bu bölgeden yapılan nativ preparatlarda ve kültürlerde şaşırtıcı derecede yüksek oranlarda dermatofit tespit edilmiştir. Hastalık direk ve indirek temas ile bulaşabilir, cinsel ilişki ile eşlere geçebilir ama bu şekilde bulaşma sanıldığı kadar sık görülmez. Hastalık genellikle iki taraflı veya tek taraflıdır. Erkeklerde sol testis daha aşağıda olduğu için hastalık genellikle burada sol kasıkta başlar. Ortadan iyileşmiş gibi görünerek çevreye doğru ilerleyen, aktif kenarında kızarıklık, kepeklenme, papül ve küçük su toplamları-vezikül içeren kaşıntılı, keskin sınırlı, yarım ay şeklinde lezyonlarla karekterizedir. Hastalık tedavi edilmez ise kalaçaya , bacaklara ve karın bölgesine doğru ilerleyebilir.



Kasık mantarı göbek alt alanında yayılmış

Kasık mantarı göbek alt alanında yayılmış

Tinea Kruris

Tinea Kruris

Tek taraflı kasık mantarı

Tek taraflı kasık mantarı



Aktif kenarda papüloveziküller ve nadiren püstüller oluşabilir ama kandida enfeksiyonlarında görülen satellit-uydu  püstüllere rastlanılmaz.

Kaşıntı vardır. Eğer maserasyon gelişirse yanma şikayetine sebep olur. Hastalığa en sık olarak E. floccosum ve T.rubrum sebep olur. E.floccusumun etkeni olduğu enfeksiyonlar genellikle kasıklarda lokalize seyrederlerken, T.rubruma bağlı enfeksiyonlar kasık, karın alt kısmı, kalça bölgeleri gibi daha geniş alanlara yayılma eğilimi gösterirler. Sekonder değişiklikler tabloyu değiştirebilir, kaşımaya bağlı olarak deri kalınlaşma ve renk koyulaşması-likenifikasyon, sekonder bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak püstülasyon ve eksudasyon, kullanılan topikal ilaçlara bağlı olarak egzematizasyon gelişebilir.


Ayırıcı Tanı

Özellikle invers tip psöriazis, seboreik dermatit, intertrigo, eritrazma ve kandidiazis akla gelmelidir. Kandidiazis skrotumun da hastalığa katılması ve satellit püstüllerin izlenmesi ile tinea kruristen klinik olarak ayrılabilinir.


Tedavi

Topikal ve sistemik mantar ilaçları kullanılmaktadır.

Koruyucu amaçlı kasık bölgesinin kuru tutulması önemlidir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency